Skip to main content

GESLAAGDE EERSTE EDITIE FREE HIFI FESTIVAL BIJ VUUR & KLANK

De jaarlijkse muziekfeestjes zoals Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole en Lowlands staan traditiegetrouw pas in juni, juli en augustus op de kalender, maar op uitnodiging van het team van Vuur en Klank zijn we voor de verandering een maandje eerder al begonnen – in Spijkenisse.

Daar vond op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei namelijk de eerste editie van het Free Hifi Festival plaats, met klinkende headliners zoals Arcam, Cambridge, PSB en Sonus faber. Een pizzatruck en diverse professionele barbecues zorgen voor de inwendige mens, en Spijk Records is neergestreken met een volwaardige platenbeurs.

Het festivalseizoen begint dus vroeg deze zomer, en het team van Vuur en Klank kijkt nu al uit naar de opvolging komend jaar – “maar dan met vergunningen om een maatje groter te kunnen!” 

Vuur & Klank

Laten we voor de volledigheid even beginnen met een voorstelrondje. Vuur & Klank op de Hofweg in Spijkenisse is de zaak van Jeroen van Roon en Ivo Zoomer, samen goed voor decennia aan ervaring in zowel sfeerbeleving in de woonkamer als de betere audioproducten. Of eigenlijk in dubbele sfeerbeleving dus – Vuur én Klank.

In de Zuid-Hollandse regio is Van Roon Haarden en Kachels al sinds de jaren 80 een begrip, en hét adres voor de mooiste haarden – van hout en gas tot elektrisch en bio-ethanol. Inmiddels is Jeroen de ‘Van Roon’ in de naamgeving – hij meldde zich in de jaren 90 in het bedrijf dat zijn vader oprichtte en nam niet veel later de zaak over. Ook opstellingen met (ingebouwd) beeld en (geïntegreerd) geluid zijn er tegenwoordig mogelijk, want een jaar of zeven geleden – we zitten ondertussen in 2017 – werd samen met Ivo het bedrijf NextHifi opgericht en onder hetzelfde plafond gehuisvest. “Ontstaan uit onze passie voor muziek, techniek en goed geluid.” NextHifi, opgebouwd in de showroom van Van Roon Haarden, levert en monteert diverse kwaliteitsmerken in audio en video, met een groeiende focus op inbouwspeakers en andere custom install-oplossingen.

Veranderende markt

Fast forward naar 2024 en Vuur & Klank is inmiddels de samenvoeging van die twee bedrijven: Van Roon Haarden en NextHifi. Van Roon is actief lid in de branchevereniging voor de Nederlandse Haard- en Kachelbranche en staat dus voor een deugdelijke installatie, maar is ook aangesloten bij De Groene Stoker om zich in te zetten voor verantwoord gebruik van haarden en kachels. “We zijn ons heel bewust van wat er landelijk speelt op het gebied van duurzaamheid, en dat passen we ook toe in onze producten. Maar we merken ook dat de markt verandert.” 

"Niet alles blijft daarin dus even houdbaar, en ons hart ligt niet bij een overstap naar zonnepanelen – om maar een voorbeeld te noemen. Daarom hebben we er samen voor gekozen om de focus te verleggen naar hifi en custom-install. We zijn namelijk geen dozenschuivers. Je ziet hier ook geen rekken vol apparatuur en schakelkasten, maar juist speelklare opstellingen rond een zorgvuldig gekozen collectie.” 

Vergis je overigens niet, dat is bepaald geen radicale overstap voor het tweetal. “NextHifi is heel organisch gegroeid binnen het geheel van wat nu Vuur & Klank is, omdat we daar echt onze passie in kwijt kunnen.” Om dat statement kracht bij te zetten, is recent de showroom flink verbouwd. Van voormalige “fabriekshal met haarden” naar een aaneenschakeling van knusse woonruimtes en andere praktische voorbeelden van wat er zoal mogelijk is – waaronder twee aparte luisterruimtes en een volledige custom-install homecinema.

Is dat ook de motivatie achter dit Hifi Festival? “We zijn inderdaad wel op zoek naar wat awareness”, zegt Jeroen. “Wie in deze regio op zoek gaat naar een mooie set, moet al snel uitwijken naar Rotterdam (010 hifi en Multifoon, red.). In de andere windrichtingen moet je een stuk verder doorrijden voordat je iets tegenkomt. Wij willen met deze show laten zien dat je in Spijkenisse ook terecht kunt voor de betere audio- en video oplossingen. Daarnaast doen we het op deze manier, omdat we het graag ánders doen.” 

The Cinema Stage

Dat ‘anders doen’ is op basis van het aanbod en de mogelijkheden alleen al een understatement te noemen. Waar speciaalzaken graag de term ‘totaaloplossing’ bezigen, is dat in de praktijk doorgaans niet meer dan een versterker bij je set luidsprekers, en de optie om dat thuis op de juiste manier ingespeeld te krijgen.

Bij Vuur & klank is totaaloplossing zo letterlijk dat je niet alleen een haard onder je tv kunt krijgt (het concept Cinewall), maar dat ook de muren eromheen een onderdeel van de oplossing gemaakt kunnen worden.

“De home cinema hier rechts bestond een maand geleden nog niet”, legt Ivo uit, wijzend naar de ruimte waar Terrason en KlankBart gezamenlijk een thuisbiosdemo verzorgen; een Dolby Atmos 7.2.4 systeem met een Optoma UHZ55 4K beamer die zijn werk mag tonen op een 130” projectiescherm, terwijl Arcam- en NAD-versterkers de DALI inbouwspeakers aansturen. 

“Inbouw is een belangrijk deel van ons aanbod”, zegt Ivo. Wil je aan de slag met muziek of filmgeluid maar is er geen plek voor speakers, dan is Custom Install natuurlijk een hele mooie oplossing ­– maar sowieso hoeft het in kwaliteit niet onder te doen voor de traditionelere opstelling.”

Custom install speakers worden ingebouwd in wanden en plafonds om zo volledig mogelijk op te gaan in het interieur, slecht auditief tevoorschijn te toveren met streaming via een telefoon of tablet. “In de showroom vind je diverse voorbeelden, en we hebben eigen monteurs om je project vakkundig te kunnen realiseren.”

Full-service Festival

Vuur & Klank heeft zijn samenwerkingen in de hifi, met partijen zoals Dimex, Fine Sounds en DALI Benelux. Aan de artiestenkant wordt de lineup van het festival verzorgd door onder meer die agenstschappen, die voor de diverse podia voorzien hebben in optredens van Cambridge, PSB en Sonus faber. Maar een festivalsetting is méér dan dat. Aansluitend werden daarom ook de partners gezocht voor onderdelen zoals horeca en verlichting.

Jeroen: “Dat zijn onder meer Buitenrijck Outdoor Living, die zitten hier twee deuren verder en zijn vandaag ook aangesloten. Je kunt er terecht voor luxe overkappingen, zonweringen en complete buitenkeukens, hier zijn ze aanwezig met hun barbecues. Ernaast staat Rebelcook met hun trailer met oven voor fantastische Italiaanse pizza’s – op zichzelf al reden om dit weekend langs te komen!”

Ook SLV Rental werd ingeschakeld, een partij in creatieve oplossingen op het gebied van audiovisuele techniek voor de organisatie van evenementen. “Er staan wat installaties met verlichting op het buitenterrein opgesteld. We wilden eerst meerdere trussen wegzetten, maar dat is voor volgende keer, en voor andere vergunningen”, zegt Jeroen lachend – terwijl hij vanuit deze eerste editie al hardop over de volgende, grotere uitvoering nadenkt.

“En dan is er natuurlijk nog de grote tent hier aan je rechterkant”, vult Ivo aan, wijzend op de blauwe partytent met een flink aantal gele kratten die samen de volledige lengte van het terrein voor de deur van Vuur & Klank in beslag nemen, “waar je lekker door de platenbakken kunt bladeren. Voor de liefhebber van het zwarte goud hebben we namelijk Spijk Records en hun hoogwaardige collectie vinyl uitgenodigd. We zijn heel blij met hun aanwezigheid, dat brengt een hoop extra publiek mee.”

De voorheen fysieke winkel in Spijkenisse is door aanhoudende drukte gesloten en doet nu dienst als magazijn, terwijl Spijk Records verder gaat als reizende platenbeurs.

Eén blik op de agenda zegt genoeg: je vindt ze de komende maanden ieder weekend op een andere plek, van Eindhoven, Arnhem en Den Haag tot Utrecht, Groningen en Leeuwarden.

Familiefeest

Naast vertegenwoordigers van de markt en een hele nette opkomst muziek- en vinylliefhebbers en andere geïnteresseerde consumenten is het ook een feestje voor familie en vrienden. Een echt festival dus!

Terwijl we dat hardop uitspreken, loopt net de vader van Jeroen voorbij met zijn kleinzoon in de wagen. Kans dus om kennis te maken met niet twee, maar drie generaties Van Roon – waarvan de jongste nog op een leeftijd is die je alleen in maanden uit kunt drukken. “Je gaat het leven toch anders zien, en denkt aan de toekomst”, zegt Jeroen, een zichtbaar trotse vader. “We zijn echt niet zomaar hifi gaan doen vanwege de ontwikkelingen in de markt voor haarden en kachels, die passie zit er bij Ivo en mij al heel lang in. Dat speelde ook heel erg mee in het verhaal van Vuur & Klank.” Hoe lang ‘Vuur’ daar nog onderdeel van zal zijn, is afwachten – maar met het stukje Klank zit het wel goed.

Over Klank gesproken, de muzikale lineup van het festival – dat voor liefhebbers niet zou misstaan op de rug van een shirtje, met de data 24 en 25 mei 2024 erbij –  loopt van Arcam, Atohm, Bluesound, Cambridge, DALI, Focal en NAD tot Optoma, PSB, Rotel, Ruark, Sonos en Sonus faber. De oplettende lezer heeft gezien dat we er daar pas een handjevol van genoemd hebben, dus laten we afsluiten met korte 3voor12 reviews van de andere podia die de eerste editie van het Free Hifi Festival een succes maakten.

The Colors Stage: nieuw werk van PSB

Bij aankomst halverwege de vrijdagmiddag zijn de beide gastheren druk in gesprek met hun eerste bezoekers, maar dat deert niet – in de eerste luisterruimte direct na de entree is Ronald Wagemaker al gestart met ‘zijn’ PSB speakers, en dat is een prima plek om te beginnen. Het oog valt er namelijk direct op de vrolijke kleuren waarin de Alpha IQ actieve speakers zijn uitgedost, dus het is niet moeilijk om te zien waar de naam van dit podium in het programmaboekje van Vuur & Klank vandaan komt. 

En nee, dan bedoelen we niet de ‘saaie’ zwarte uitvoering waar we bij Ronald naar luisteren, maar de extra modellen die hij meebracht en in de kast plaatste. “Midnight Blue is na zwart de beste verkoper”, zegt hij – “waar dat normaal gesproken wit is.” Ook aanwezig, aan weerszijden van Midnight Blue: Dutch Orange en Tangerine Yellow.

Goed, laten we de aandacht verleggen naar de luidsprekers die daadwerkelijk aan het spelen zijn. De Alpha IQ’tjes maken een veelgehoord hifi-cliché meer dan waar namelijk. Niet die van het Zwitsers zakmes, al zijn het op zich best alleskunners, maar die van ‘groter geluidsbeeld dan de kleine kastjes doen vermoeden’.

Wie meer wil weten over de Alpha IQ actieve speakers van PSB doet er goed aan om de review van Harro na te lezen. Niet alleen vermeed hij voorgaande cliché heel netjes, maar hij kwam ook nog met de volle vijf sterren – en dat snap ik op basis van deze korte kennismaking prima. 

Ook meegebracht door Ronald, en met Dirac via de krachtige NAD in het midden aan het werk gezet: de kersverse Imagine-modellen, een PSB-lijn net boven de Alpha. Vloerstaander T65 smaakte naar meer, maar zoals het vaker gaat op een festival: je moet keuzes maken, want er zit doorgaans veel overlap in het blokkenschema en de volgende act is al aan het inspelen.

The Main Stage: headliners

Aan het einde van de show(room) treffen we het hoofdpodium: een set van Dimex, dat voor de gelegenheid een combinatie van Cambridge Audio en Atohm heeft meegebracht. Krachtige Edge-modellen uit Engeland in het audiorack, imposante weergevers uit Frankrijk aan de flanken. De dirigent van dienst is Dennis Schluter.

“Dennis (eigenaar Dimex, red.) woont een kwartiertje verderop, dus dat maakt het heel prettig schakelen”, zegt Jeroen ­– die ermee onderstreept dat een fijne samenwerking met importeurs net zo belangrijk is als de merken die ze voeren. Om te onderstrepen dat de audio uiteindelijk de hoofdrol speelt, is Vuur en Klank vrij kritisch in de keuze om merken in het assortiment op te nemen.

Van Dimex, dat aardig wat mooie hifi in huis heeft, is dus gekozen voor Cambridge en Atohm. Laatstgenoemde is een Frans audiomerk dat actief is sinds 2000 en op eigen bodem niet alleen de luidsprekerkasten, maar ook de drivers en de filters maakt, en alles in eigen huis assembleert.

Het merk maakt drie lijnen luidsprekers, de GT Series top range bestaande uit drie modellen, waarvan de GT1-HD een monitor is en GT3-HD een groot vloerstaand model – hier in samenspel actief met een duet van Cambridge Audio Edge en EVO150 versterking. Hoe dat dan klinkt heeft, zo wil het toeval, Harro ook al uitgebreid beschreven in zijn recente review. Nog meer toeval? Weer 5 sterren!

The Studio Stage: intieme setting

Over selectief zijn gesproken: in een luisterruimte in het midden van het pand, waar we ook een paar praktische voorbeelden van inbouwhaarden zien (zoals de tussenmuur hier rechts), treffen we achter dat glas Guido Bierboom van Fine Sounds Benelux, een partij die eveneens meerdere klinkende namen in zijn stal heeft (McIntosh, anyone?), maar in Spijkenisse wordt vertegenwoordigd door Sonus faber en Rotel. De Italiaanse sterren werden begeleid door de nieuwste alles-in-één krachtpatser van Rotel, de RAS-5000. 

De RAS-5000 is een geïntegreerde klasse AB versterker die 140 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren en 220 Watt aan vier Ohm. Voorzien van analoge en digitale ingangen, volop streaming-functies en Bluetooth-connectiviteit, dus sluit wat speakers aan en de show kan beginnen. Rotel heeft zoals gebruikelijk zijn eigen ringkerntransformator geplaatst en de voeding heeft een ultralaag ruisniveau. Meer dan in staat dus om het voor- en achtergrondkoor van Sonus faber – net een maandje geleden toegevoegd aan het kritische palet van Vuur & Klank – aan het werk te zetten. Daarnaast bood de ruimte een mooi podium voor een teamfoto.

De gastheren van Vuur & Klank – van links naar rechts: Ivo, Roy en Jeroen

Bij Vuur & Klank begrijpen ze heel goed dat hoogwaardige audio- en videoapparatuur essentieel is voor de beleving én de sfeer in huis. Ga je met Cinewall voor de nieuwste trend – een opstelling met een sfeervolle haard en tv op één wand? Of laat je je overtuigen door de vele andere fraaie merken in het aanbod? Je zou dan kunnen wachten op de volgende editie van het Free Hifi Festival, die er zonder meer gaat komen, maar je bent uiteraard ook welkom om in de tussentijd de nodige inspiratie op te komen doen. Je vindt de showroom van Vuur & Klank, donderdag tot en met zaterdag geopend, de rest van de week op afspraak, aan de Hofweg 10 in Spijkenisse.

Indoor

Main stage

Laat je verbazen door het optreden van Dennis van Dimex met de weelderige klanken van de Atohm GT1 en GT3 luidsprekers met Cambridge Edge en EVO150 versterking.

Lees de review van deze muzikale combinatie hier op hifi.nl

Cinema stage

KlankBart en Franciscus van Terrason presenteren voor de filmliefhebbers de Dolby Atmos 7.2.4 cinema met de nieuwste Optoma UHZ55 4k beamer en 130" scherm. Het geluid wordt verzorgd door de Arcam AVR21 en 13 Dali inbouwspeakers.

Studio stage

Guido van Fine Sounds begeleidt de Italiaanse artiesten van Sonus faber. Deze ware kunstwerken laten hun klanken horen onder begeleiding van de nieuwste Rotel RAS-5000 alles in 1 krachtpatser.

Colors stage

Laat je verbazen door de grootse klanken van deze kleine jongens. Ronald van Dali Benelux laat u de nieuwe PSB Alpha IQ in al zijn kleuren horen en zien. Stekker in de muur en spelen maar. Lees de review vast op hifi.nl

Sonos stage

Sonos behoeft weinig introductie en is aanwezige met alle bandleden.

Wireless stage

Wel goed geluid maar geen zin in draadjes?

Ontdek wat NAD, Dali en Bluesound te bieden hebben in draadloze hifi. Allemaal te bedienen met dezelfde app.

Festival sale

Tijdens het event hebben we interessante kortingen en showroom sale. Kom naar beneden en sla je slag.

Outdoor

Platenbeurs

Op zoek naar die ene LP? Voor de liefhebbers van vinyl hebben we Spijk Records uitgenodigd welke met zijn hoogwaardige collectie aanwezig zal zijn.

spijk-records.com

Rebelcook

Rebelcook is aanwezig met hun trailer en fantastische Italiaanse Pizza oven. Dit alleen al is een goede reden om langs te komen op ons festival.

rebelcook outdoor cooking

Buitenrijck Outdoor Living

Buitenrijck is uw partner om ook in uw tuin het luxe gevoel te creëren wat we allemaal wel zouden willen. Van luxe overkappingen en zonwering tot complete buitenkeukens, en zelfs de aanleg van uw tuin. Buitenrijck denkt graag met u mee, wij zijn goed in wat we doen en doen waar we goed in zijn; het luxe buitenleven gevoel creëren.

www.buitenrijck.nl

Supported by SLV-Rental

SLV Rental gevestigd te Spijkenisse. Van audiovisuele techniek tot creatieve oplossingen, staat klaar voor organisatoren en producenten van evenementen maar ook voor verkoop en vaste installaties. Bij SLV Rental combineren we expertise met innovatie, en brengen we jouw visie tot leven. slv-rental.nl

Festival info

Datum:
NEXT EVENT SEPTEMBER 2024

Lokatie: Hofweg 10 Spijkenisse
toon op kaart

Ruime gratis parkeergelegenheid